De waarheid over therapie

Halters, Schoenen, Sneakers

Ik had een neef die “Smith” werd genoemd naar de grote foto van een jongetje met het motto mollig en mager, in profielaanzicht. Als kind en tiener identificeerde ik me echter niet met de beschreven “Smith”, eenvoudigweg omdat ik niet zo mager was als een van mijn familieleden. Dus ging ik van daar verder om te proberen mijn eigen HSP kwaliteiten te definiëren. Ik dacht eraan mezelf een blondharige, blauwogige idealist te noemen, maar dat was blijkbaar niet helemaal juist, want toen ik mijn eigenschappen analyseerde, realiseerde ik me (net als de genetica en mijn hele ervaring in de wereld) dat ik meer dan één type HSP had, verschillend voor elk individu. De “Baldshirts Club” heeft een karakteristiek refrein van meisjes met een lenige, bijna vrouwelijke lichaamsbouw en “meisjesachtige” persoonlijkheidstypes die op de een of andere manier zowel blond als roodogig lijken.

Om de complexiteit van de zaken die met HSP’s te maken hebben te begrijpen, moet je het hele werk doorlezen van de mangosteen etherische olie, door de moleculaire pathways, door de geurnoten, en de rol die ze spelen in de natuur, en in ons leven. Inderdaad, een van de moeilijkste aspecten van het onderwerp is dat er gewoon geen standaard, volledig begrepen of algemeen aanvaardbare termen zijn om over HSP’s te praten. Afhankelijk van je definitie van HSP, zijn er een misselijkmakend aantal kenmerken en eigenschappen.

De eerste verwarring komt voort uit de verwarring tussen HSP’s en low-atives. Sommige auteurs noemen low-atives hardnekkig “anti-kruiden”, maar het kruid in kwestie is niets anders dan een kruid! Nog meer verwarring ontstaat door de misvatting dat HSP’s bekrompen zijn en gemakkelijk beledigd worden, terwijl het tegendeel waar is. Veel HSP’s zijn aromatherapeuten. Inderdaad, aromatherapie is in de geest nauw verbonden met de praktijk van het toevoegen van druppels van kruiden voor directe toepassing op bepaalde delen van het lichaam. Men moet echter niet vergeten dat het gebruik van dergelijke oliën deel uitmaakt van een systeem, net als massage.

Andere schrijvers omschrijven HSP’s als immuungevoelig of “altijd waakzaam”. Dit kan waar zijn voor de meeste mensen, maar is er enig bewijs dat HSP’s meer immuun zijn voor ziektes dan de rest van ons? Eigenlijk kan er een veronderstelling zijn dat HSP’s bijzonder gevoelig zouden zijn voor ziektes vanwege hun verhoogde gevoeligheid voor lijden. Dit kan bewezen worden door hun indirecte steun aan de geestelijke gezondheid. Hoewel HSP’s gevoeliger kunnen zijn voor lijden dan anderen, moet men niet vergeten dat ze cognitief niet superieur zijn. Zij hebben de neiging excentriek te zijn, en gemakkelijk van streek. Dit kan blijken uit hun reactie op stress, eerder dan uit hun onvermogen om zich te concentreren of uit hun vermogen om verschillende soorten informatie te absorberen. Coach zeist 

Schrijven over HSP’s heeft vaak geleid tot de misvatting dat ze overdreven emotioneel zijn, of dat ze lijden aan een gebrekkige sociale zelfbeheersing. Beide misvattingen kunnen waar zijn als HSP’s slecht begrepen en behandeld worden. Hieronder geven we een korte samenvatting van belangrijke misvattingen en feiten over HSP’s, hun ongewone gedragspatronen, en wat hun belangrijke verschillen kunnen zijn met andere persoonlijkheidstypes.

Hoogsensitieve personen worden beschreven als gekenmerkt door een “twee gedachten gevoel”. Volgens de in dit boek gebruikte classificatie, die de persoonskenmerken van de extraverte persoonlijkheid van de persoon combineert met de kwaliteiten van een introverte persoonlijkheid, wordt de persoon over het algemeen beschouwd als een Denkend persoon. De implicatie is dat hun percepties, vooral de negatieve, de neiging hebben sterk gekleurd te worden door het gedrag van hun ouders tegenover andere kinderen. Dit kan verklaren waarom vele HSP’s alexithymie vertonen – overdreven particularistische mentale inhoud. Volgens het persoonlijkheidshandboek The Parent’s Guide to Children’s Psychiatry, bestaat er geen betrouwbare primaire diagnose van autisme. Maar dit kan wel het geval zijn voor kinderen die fenotypisch gedrag vertonen, of bij één of beide ouders de diagnose autisme Spectrum Stoornis hebben gekregen.

Ondertische hyperhydrosis zou het gevolg zijn van vele factoren, waaronder, reeds bestaande psychiatrische geschiedenis, genetische componenten, cultuur, en levensstijl van de gemeenschap. Maar hoewel dit allemaal mogelijke oorzaken zijn, is er één die wordt aangenomen, in plaats van twee, en dat is het aandeel van de overdracht van de verkeerde ftalaten in de urine. Volgens The Parent’s Guide to Children’s Psychiatry is er, als iemands ouder een onvruchtbare periode heeft of heeft gehad, een grote kans dat zijn urine sporen van ftalaten bevat. Een kleine maar significante minderheid van lijders aan ftalaten kan en masse asymmetrische symptomen vertonen – d.w.z. sommige lijders maar niet allemaal. En zeer zelden zijn er meldingen dat zij asymptocinecontreated worden.