Coaching – Hoe werkt het?

Leefstijlcoach Breda

Mijn definitie van leefstijl coaching is dit:

“Bij coaching gaat het erom altijd vragen te stellen die mensen helpen te verduidelijken en te definiëren wat ze in de toekomst willen creëren en vervolgens een heleboel consistente en blijvende veranderingen in de richting van die visie aan te brengen.”

Net zoals het woord alleen maar een woord is, kan coaching ook gebruikt worden om sommige dingen niet te definiëren. Net zoals het woord de combinatie is van enkele elementen, een reeks handelingen, een reeks waarden en een reeks intenties, is coaching door zijn aard zelf ook de binnenstebuiten gekeerde definitie.

Hier volgen een paar voorbeelden van hoe dit zou kunnen zijn.

o De coach vertelt je “niet te doen” of “niet te zeggen” maar stelt in plaats daarvan vragen die een deur of een venster voor je openen om de juiste keuze voor jou te vinden.

o In plaats van ‘ik wil dat niet meer doen, het is eigenlijk niet zo belangrijk, en iemand anders heeft er baat bij, wil ik dit echt doen en de ander wil er graag voor betalen’.

o De coach zegt: “Ik vind dat niet leuk, maar omdat er zoveel anderen zijn die wel leuk vinden wat ik leuk vind, zul jij er ook eerder baat bij hebben dan wat ik niet leuk vind.

o De coach zegt: “Dat vind ik niet leuk, maar wees niet verbaasd, want zo was het altijd en zo zal het altijd zijn.

“In coaching leren we om meer te zijn dan we gisteren waren.In coaching openen we onze geest door hem open te stellen voor nieuwe mogelijkheden en nieuwe ervaringen. In coaching leren we onszelf beter kennen door in contact te zijn met wie we werkelijk zijn. In coaching leren we dat onze innerlijke wereld onze uiterlijke wereld creëert.”

Ik werk zelf als coach, ben lid van een coachingsopleiding in Europa en in de VS en in Canada. We leren alle sterke punten van de cliënt tegen hem te gebruiken, we leren hoe hij werkt, hoe hij kan werken zelfs als hij nooit heeft willen werken, we ontdekken zijn motivatie – die we afstemmen op wat hij echt wil in zijn leven.

Hoe werkt het? Ik denk dat de beste manier om het coaching proces uit te leggen is door het te illustreren en uit te leggen met een voorbeeld.

Een vrouw komt naar me toe om haar te coachen en we beginnen met elkaar beter te leren kennen, uit te zoeken waar ze nu staat en waar ze in de toekomst wil zijn. We kunnen samen een gedetailleerde vragenlijst afnemen en haar veel vragen stellen. Je kunt je voorstellen hoe dit zou kunnen gaan, “Je bent jarig en hebt een witte jurk en een bus die over 5 minuten aankomt. Kun je me alsjeblieft vertellen waarom ik zo nerveus ben? Ik had geen voorbereiding en de overvolle arena zit vol met mensen, dus… ”

We werken dit uit tot een verhaal dat de verhaalcyclus wordt genoemd. De waarheid is dat ze nerveus is en vaak tegenstrijdige antwoorden geeft (hoe vertel je het verhaal als slechts één deel ervan is uitgekomen?)

We vragen haar dan wie ze zal zijn als er iets gebeurt en geven haar dan advies over wat ze zou kunnen doen om het een betere ervaring te maken, zodat ze beetje bij beetje de keuze heeft om zich nog steeds angstig te voelen en helemaal niet zenuwachtig te zijn. Soms maken we het gewoon gemakkelijker door met haar verhalen te vertellen over haar toekomst in plaats van haar alleen maar te zeggen dat ze zich niet zenuwachtig hoeft te voelen of dat het goed is dat je een briljant verhaal hebt verzonnen.

Terwijl ze werkt aan wat ze wil zijn, doen, hebben en zijn in de toekomst, bouwen we voort op deze Verhalen.

We laten haar zichzelf zien en voelen in de toekomst door nieuwe actiestappen op te zetten die resultaten opleveren

Wij formuleren Veranderingsmechanisme s een manier om haar te helpen bij het nemen van deze stappen.

We onderzoeken instrumenten, producten en diensten die haar zullen helpen om op koers te blijven en door te gaan met het bereiken van haar resultaat.

We ontwikkelen een begrip van haar eigen persoonlijke sterke punten, wat haar motiveert, wat en wie haar pad kan ondersteunen. Vervolgens helpen we haar een manier te vinden om die sterke punten ten volle te benutten, haar kracht te geven, haar energie en toewijding te wijden aan de beoefening van en aan de viering van haar doelen en resultaten.

Daaruit leert ze de kracht van twee vragen – “Wat wil ik?” en “Wat zal ik krijgen?” Het gebruik van deze 2 vragen zijn een manier voor haar om na te denken over wat ze zal gebruiken om haar resultaat te bereiken. Dan kunnen we alle activiteiten en andere ondersteunende zaken regelen om het te laten gebeuren.

Ze blijft zichzelf coachen met zelfpraat op regelmatige tijdstippen en met cue terwijl ze haar ‘Things the Work, like An Jordianowpatient comeback to a firing paceee. Ik maakte een pact met mezelf, beter te worden en altijd beter te zijn’ dat me door mijn afgelopen jaren van aanpassing leidde, het is altijd dichtbij en mijn toekomst en hoe ik mijn doelen en dromen verdien.

Laten we veranderen!

Lees meer

Orthomoleculair therapeut

Voedingstherapie